Lucruri interesante despre automobile. De puțini știute

Automobilul are o istorie relativ scurtă, primul vehicul care „semăna” cu accepţiunea noastră de astăzi despre maşini fiind patentat în 1886 de inginerul german Karl Benz.

Chiar dacă are o istorie (https://evacuator.md/istorii-si-legende-din-lumea-automobilului/)de puţin peste două sute de ani, există lucruri interesante despre automobil (https://evacuator.md/25-de-curiozitati-despre-autoturisme-si-trafic/), pe care mulţi dintre noi nu le cunosc.

Vă prezentăm în cele ce urmează 10 astfel de lucruri, care, pe de o parte, vă vor spori bagajul de cunoştinţe, iar pe de altă parte sperăm că le veţi considera distractive:

  1. Primele maşini apărute erau “ghidonate” nu cu ajutorul unui volan, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră aţi fi tentaţi să credeţi, ci cu ajutorul unui levier. Mai mult, pornirea motorului se făcea cu ajutorul unei manivele. Să fie comoditatea? Să fie fragilitatea lor? Se spune că femeile sunt “responsabile” de apariţia electomotorului şi a ştergătoarelor de parbriz.Potrivit datelor istorice, femeile sunt atrase de maşini din toate timpurile, astfel ele sunt “responsabile” de apariţia electomotorului şi a ştergătoarelor de parbriz.

  2. Fabricarea unui automobil durează aproximativ 25 de ore. Ce nu ştiţi însă, este faptul că aproape jumătate din acest timp, 10 ore, este alocat procesului de… vopsire.

  3. Doar 18% din energia produsă prin arderea combustibilului ajunge la roţi. Restul se pierde prin frecare, transformarea în căldură, este redirecţionată către dispozitivele auxiliare sau, pur şi simplu, se pierde, nefiind folosită.

  4. Proiectarea şi construcţia “Maşinii poporului” (Volkswagen) a fost comandată expres de Hitler. Ca o ironie, conceptul maşinii a fost bazat pe un vechi design israelian.

  5. Camioanele care transportă îngheţată sunt ilegale în statul american Iowa.

  6. Care credeţi că este marca de maşină cu cele mai multe amenzi de circulaţie pentru depăşirea vitezei legale? Să fie Porsche? Să fie Ferrari? N-aţi ghicit! Este vorba de Hummer! Potrivit statisticilor poliţiştilor americani, cele două modele H2 şi H3 primesc cu 460% mai multe amenzi pentru depăşirea vitezei decât media. La polul opus, proprietarii de Chevrolet Suburban sunt mai molcomi, mai “ardeleni”, această marcă de maşină încasând de şase ori mai puţine amenzi (16%) decât media.

  7. Şi pentru că vorbim de amenzi: prima amendă pentru depăşirea vitezei în Statele Unite a fost dată în 1904, în Dayton, statul Ohio. „Vitezistul” a fost prins circulând cu supersonica viteză de 19,3 kilometri pe oră.

  8. Deşi traficul auto pare periculos în Statele Unite, unde la fiecare 12 minute o persoană moare într-un accident auto iar o treime din victime sunt ucise de persoane în stare de ebrietate, acesta este „parfum” în comparaţie cu cel din Rusia. Infrastructura proastă, lipsa de pricepere a şoferilor şi ineficienţa Poliţiei fac ca Rusia să fie de două ori mai periculosă decât Statele Unite la acest capitol.

  9. Tot în Statele Unite se întâmplă şi următorul paradox: numarul de persoane accidentate pe trecerea de pietoni este mai mare decât cel al persoanelor rănite atunci când traversează neregulamentar!

  10. Una dintre cele mai ciudate maşini care au existat vreodată a fost Horsey horseless. Construită în 1899, aceasta ieşea în evidenţă prin falsul cap de cal care era ataşat în partea anterioară, aceasta fiind montat pentru “a nu creea confuzie” celorlalţi cai care circulau pe şosele.

Credem că informațiile prezentate au fost interesante. Nu uitați însă, orice automobil poate avea o defecțiune, iar în acest caz intervenția unui evacuator este necesară. Pentru serviciile unui https://evacuator.md/  https://evacuatorchisinau.md/ro/ sau https://evacuatormoldova.md/ apelați cu încredre 022 800 800.