Mașinile viitorului – 2025

„Călătoria viitorului”

Majoritatea producătorilor auto sunt de acord: în următorii 10 ani vor avea loc mai multe schimbări în industria auto decât în ​​ultimii 20 – dar și în cei 20 s-au produs multe schimbări.

La începutul acestui secol, nu existau mașini de producție electrice sau semi-electrice; cel mai avansat sistem de propulsie a vehiculului a fost în prima generație Toyota Prius hibrid. Nu exista niciun radar disponibil pentru a detecta alte vehicule pe șosea. Radiourile auto aveau fie pachete de bandă, fie playere CD, iar textul în timp ce conducea pur și simplu nu exista.

Astăzi, vehiculele sunt atât de avansate încât este ceva uimitor. Deci, la ce ne putem aștepta în încă un deceniu?

Scopul pentru anul 2025 este ca mașinile să conducă singure și ca bateriile electrice să fie mai populare decât motoarele cu ardere internă.

General Motors și-a dat câteva termene publice pentru următorii câțiva ani: 20 de modele noi de vehicule electrice până în 2023 și un milion de vehicule electrice GM pe drum până în 2025. La moment, General Motors lucrează la vehicule cu hidrogen și tocmai și-a lansat noul concept (SURUS) – o platformă de camion silențioasă și autonomă. Armata SUA este deja interesată, deoarece SURUS ar fi foarte greu de detectat pe un câmp de luptă.

Până în 2025, vor exista mult mai multe vehicule electrice pe piață. Dar Mașina Anului, va fi fi ea una electrică? Poate că nu suntem atât de departe de la faptul că este ceva ca o celulă de combustibil [hidrogen],  cu emisii zero.

Răspunsurile unui specialist în domeniu:

Se va conduce singură?

„Va avea sisteme autonome incredibile, dar veți avea nevoie în continuare de un șofer la volan” (spune Romano) în parte, deoarece întrebarea legislativă despre cine este vinovat într-un accident va face progresul lent.

Cum va arăta salonul?

„Vor fi foarte puține butoane. Vei vorbi cu mașina ta”;  „În același mod în care Alexa sau Google Home interacționează astăzi cu noi, va interacționa și mașina dvs. Vorbește cu dvs., vorbiți cu ea. Are o conectivitate completă cu lumea dvs. digitală – cu siguranță până în 2025”.

  • Mai mult decât o lipsă de butoane și comutatoare în cea mai bună mașină din 2025, Toyota prezice că va fi o utilizare mai mare a ecranelor pentru a o controla și a îmbunătăți unitatea.

Există însă limite practice: „Cred că vor fi pe drum, dar vor funcționa în spații destul de bine definite”, cum ar fi permis numai pe autostrăzile controlate sau poate în nucleele din centrul orașului. „Va fi foarte dificil să aveți nivelul de fiabilitate atunci când aveți un drum mixt de mașini cu autonomie deplină și mașini fără inteligență deloc.” Cu toate acestea, pe măsură ce aerodinamica și siguranța se îmbunătățesc, mașinile devin standardizate în ceea ce privește formele și caracteristicile lor.

Specialistii spun, că, vehiculul va fi mai mult decât o mașină. Va fi o extensie a tot ceea ce facem.