Ce trebuie să faci în caz de potop când ești într-o mașină

Unul dintre cele mai înfricoșătoare scenarii pe care le pot experimenta șoferii și pasagerii este blocarea în interiorul unei mașini atunci când inundațiile acoperă brusc străzile. Dacă nu știți cum să gestionați această situație, situația dvs. ar fi mult mai gravă. Ar trebui să rămâi înăuntru până când vine ajutorul? Sau, este necesar să ieșiți imediat și să găsiți ajutor? Deoarece există o mulțime de soluții posibile, dintre care unele sunt complet greșite. Suntem aici pentru a vă ghida ce să faceți în urma unei inundații atunci când vă aflați într-o mașină.

Doar câteva sfaturi înainte de a continua cu privire la ce să facem într-o inundație: nu subestimați niciodată nivelul mic de adâncime a apelor.

De îndată ce mașina este înconjurată de apă, aveți tot dreptul să vă îngrijorați, dar  nu vă panicați niciodată. Nu așteptați ca inundația să se ridice la un nivel mortal. Într-adevăr, trebuie să vă amintiți următoarele instrucțiuni cu privire la ce trebuie să faceți în cazul unei inundații, dacă aceasta se ridică încă în jurul mașinii dvs.:

Fii vizibil

Nu trebuie să mergeți pe acoperișul mașinii dvs. și să fluturăm mâinile în aer.  Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă faceți mașina vizibilă aprinzând luminile de avarie și farurile.

Nu vă asigurați în interior

În mod ironic, trebuie să fii 100% liber de orice constrângere din interiorul mașinii. Ne referim în mod specific la centura  de siguranță. Nu credeți ideea că centura de siguranță vă va menține în siguranță atunci când vehiculul începe să plutească. La urma urmei, odată ce mașina plutește, aveți deja mari probleme. De îndată ce vedeți apa care vă înconjoară mașina, opriți vehiculul și eliberați-vă imediat de centura de siguranță. De asemenea, deblocați toate ușile. Dacă există autorități în apropiere, acestea vă pot deschide ușor ușa mașinii și vă pot salva.

Îndepărtați straturile de îmbrăcăminte

Dacă purtați pur și simplu două piese de haine, sus și jos, nu luați în considerare acest sfat. Cu toate acestea, dacă purtați o jachetă și alte tipuri de straturi, îndepărtați-le imediat pe toate. Această inițiativă vă împiedică să vă scufundați dacă va trebui să înotați.

Deschideți o fereastră.

Acum, să începem să ne gândim la cele mai nefavorabile scenarii. Ce se întâmplă dacă sunteți blocați în mijlocul inundației fără personal de securitate din jurul vostru? Înainte de a ajunge chiar la acest punct, este întotdeauna o idee bună să stați în interior ori de câte ori plouă.

Atâta timp cât mașina nu este încă sub apă, geamurile electrice funcționează de obicei chiar și în caz de inundație. După ce coborâți cu succes fereastra, ieșiți imediat. Găsiți un teren înalt și contactați 112.

 Planul B dacă nu puteți deschide o fereastră

Mai rău, există posibilitatea să nu mai puteți deschide ferestrele, mai ales dacă acestea sunt electronice. Deci, trebuie să recurgeți la ușile mașinii. Uitați de umezirea salonului. Aceasta este cea mai mică grijă în situațiile de urgență. Dacă sunteți prea slab pentru a deschide ușa mașinii, spargeți un geam. Asigurați-vă că aduceți în permanență un spargător de sticlă. Este greu să spargi cu forță o fereastră într-un spațiu compact dacă folosești alte instrumente. Aceste sfaturi sunt aplicabile numai dacă apa este încă la un nivel scăzut.

Din păcate, ușile mașinii sunt imposibil de deschis atunci când nivelul apei este deja prea ridicat. De ce? Două cuvinte: presiunea apei. Nu puteți deschide ușa unei mașini dacă există o presiune masivă afară. O soluție este egalizarea presiunii între partea interioară și cea exterioară a mașinii. Pentru a realiza acest lucru, nu mai aveți nimic de făcut decât să așteptați ca apa să vă umple mașina. Țineți-vă respirația odată ce scufundarea este completă și deschideți ușa imediat. Pentru asta a fost nevoie să vă desfaceți centura de siguranță, să deblocați ușile și să evitați să așteptați să se ridice apa, cu excepția cazului în care mașina este deja scufundată. După cum puteți vedea, nu numai că trebuie să luați lecții de conducere. Este esențial să știi să înotați.

Lasă-ți posesiunile în urmă

Cu excepția cazului în care nivelul apei este încă scăzut, uitați de bunurile dvs. din interiorul mașinii. Nu puteți înota corect dacă sunteți ocupat să vă transportați geanta. Dacă totuși puteți merge pe apă, acordați prioritate telefonului, astfel încât să puteți apela pentru ajutor oricând.

Lăsați autoritățile să vă „salveze” mașina

Când inundația dispare în cele din urmă, nu vă întoarceți la vehicul. S-ar putea să folosiți mult timp pornind sau împingând mașina până când nivelul apei crește din nou. În plus, personalul de urgență folosește întotdeauna mijloace adecvate pentru a duce mașinile într-un loc mai sigur.

 

Rezumat:

Prima soluție este să vă păstrați calmul. Când ești calm, mintea îți amintește cu ușurință ce să faci într-o inundație când te afli în interiorul unui vehicul. Scopul tău principal este să ieși din mașină și să mergi într-un loc mai înalt dacă nu există autorități în jur. Nu așteptați niciodată să crească nivelul apei. În cazul în care nu ați observat din liniile directoare, soluțiile progresează de la cele mai ușoare la cele mai nefavorabile scenarii. Nu vă lăsați expuși unei situații mai periculoase. În cele din urmă, puneți-vă mereu la curent cu actualizările meteo și învățați să înotați – pentru orice eventualitate.