10 sfaturi de conducere pentru șoferi începători

Câteva indicații de bază pentru a vă simți cel mai bine într-o mașină, păstrând în același timp siguranța dvs. și a celor din jur.

Mai jos, vă aducem o listă cu 10 reguli de bază pe care trebuie să le aveți în vedere. Această listă se adresează persoanelor care învață să conducă și care sunt destul de noi în acest sens. Dar, împreună cu ei, este, de asemenea, o reamintire pentru toți șoferii practicați, deoarece de obicei aceștia au tendința de a uita regulile de bază și de a provoca zgomot pe drum. 

 

1. Familiarizați-vă cu mașina

Primul și cel mai important lucru pe care ar trebui să îl faceți înainte de a începe să conduceți este să vă simțiți confortabil cu mașina. Familiarizați-vă teoretic cu noțiunile de bază ale mașinii înainte de a începe să o conduceți. Aflați ce face un ambreiaj, înțelegeți aranjamentele vitezelor și aflați fapte, cum ar fi că nu ar trebui să treceți niciodată la o treaptă de viteză mai mică la o viteză mai mare și că este întotdeauna mai bine să lăsați mașina să se oprească înainte de a trece la marșarier.

2. Corectați-vă poziția de așezare

Al doilea lucru cel mai important pe care un șofer amator ar trebui să îl învețe este poziția de așezare. Chiar și unii șoferi învățați nu se poziționează corect și, prin urmare, nu au confort și control, ceea ce crește probabilitatea accidentelor. Asigurați-vă că stați drept, cu spatele și fesele cupate de designul scaunului, ajutând astfel la prevenirea rănilor la spate.

Scaunul de conducere ar trebui să fie așezat într-o poziție în care să vedeți în jur ușor și confortabil. De obicei, se spune că înălțimea scaunului trebuie să fie astfel încât ochii să fie la jumătate din înălțimea parbrizului. În sens longitudinal, scaunul trebuie să fie într-o poziție în care genunchii să nu fie întinși prea mult atunci când împingeți pedala până la capăt. Stai în poziție verticală și nu te apleca înainte.

3. Evitați distragerile

Odată ce vă aflați pe scaunul șoferului, fiți atenți, reglați oglinzile, purtați centura de siguranță și țineți cont de regulile drumului. Evitați distragerile în timp ce conduceți, deoarece drumurile orașului sunt pline de accidente potențiale care așteaptă să se întâmple.

4. Reglați-vă scaunul în ceea ce privește pedalele

Nu putem sublinia suficient cât de important este să vă poziționați corect scaunul, așa că îl menționăm de două ori. Scaunul trebuie întotdeauna fixat în ceea ce privește pedalele. Împingeți frâna complet cu piciorul drept și apăsați ambreiajul, acest lucru trebuie făcut astfel încât, în timp ce apăsați complet pedalele, genunchii să rămână îndoiți la aproximativ 120 de grade.

5. Poziția volanului

În ciuda a ceea ce unii ar putea sugera, nu există un mod corect de a ține un volan. Depinde de modul în care doriți să o țineți pentru a avea un control maxim asupra roții. Majoritatea cercetărilor arată că poziția „ora 10 și ora 2” este un bun punct de plecare pentru toți noii șoferi. Este foarte important să țineți volanul corect pentru a avea cel mai bun control al direcției și, la rândul său, al mașinii.

6. Nu uitați să utilizați semnalizatoarele

Înțelegeți importanța semnalelor de cotitură. Odată ce sunteți pe drum, sunteți unul dintre mulți, prin urmare, este foarte important să avertizați vehiculele din jurul dvs. atunci când sunteți pe punctul de a întoarce. Utilizarea semnalelor vă ajută să economisiți multe nenorociri pe drum. Nu uitați să indicați ÎNAINTE că trebuie să vă întoarceți și nu ÎN TIMP ce întoarceți, oferindu-le celor din jur timp să reacționeze.

7. Nu depășiți viteza

Cea mai frecventă tentație când cineva se află în spatele volanului este de a accelera. Este foarte important să vă familiarizați mai întâi cu mașina înainte de a începe să conduceți la viteza maximă permisă, în special pe autostrăzi.

8.  Mențineți o distanță considerabilă de alte vehicule

Astăzi, mașinile au sisteme de frânare foarte puternice, cu ABS ca standard la mașinile noi, dar în ciuda acestui fapt, ar trebui să se mențină o distanță decentă de vehiculul care se deplasează în față. Acest lucru vă oferă timp să reacționați în cazul în care ceva merge prost înainte. S-ar putea să fiți foarte politicos față de regulile drumului, dar asta nu înseamnă că și ceilalți sunt. Astăzi, cel mai bun mod de a conduce în siguranță este să fii un șofer defensiv, mai degrabă decât un șofer agresiv.

9. Nu folosiți excesiv cornul

Claxoanele sunt pentru a alerta șoferii din jurul tău, nu pentru a-ți scoate frustrarea. De cele mai multe ori, utilizarea excesivă a coarnelor poate irita șoferii din jur și poate provoca probleme inutile. Un șofer înfuriat în jurul tău ar putea cauza multe probleme pe drum.

10. Păstrați-vă calmul în timp ce conduceți

Nu vă lăsați starea de spirit să influențeze modul în care conduceți, mai ales dacă sunteți începător. O condus în furie nu ar trebui să te forțeze să depășești viteza și o bună dispoziție nu înseamnă că ai libertatea de a fi șerpuind în mijlocul drumului.

 

Sperăm că veți respecta toate aceste reguli pentru siguranța proprie !