EXPLOZIE DE CAUCIUC? CE TREBUIE SĂ FACI?

Care este motivul pentru care o anvelopa explodeaza si de ce este posibil acest lucru? O anvelopa sau un pneu poate exploda ca si rezultat al unui accident prin care loviti o bordura sau dati intr-o groapa la o viteza mare sau dintr-un anumit unghi care poate provoca daune. O astfel de explozie poate avea loc si din cauza lovirii unui obstacol existent pe drumurile de mare viteza, precum drumurile expres sau autostrada. In general, o mica gaura la anvelopa prin care aerul este eliberat lent va oferi conducatorului auto o avertizarea pe timpul deflatiei.

Printre semnele care va pot avertiza ca se pierde aer din anvelopa se numara tremurul rotilor sau dificultati in mentinerea directiei. O explozie de cauciuc este cu atat mai periculoasa cu cat aerul se elibereaza mai repede fara nici un avertisment iar rezultatul imediat este pierderea controlului asupra masinii. Daca circulati cu masina si observati bucati din anvelopa pe marginea drumului sau chiar pe carosabil, aceste indicii sunt cel mai probabil rezultatul unei fisuri a unei anvelope.

Ce trebuie sa faci daca anvelopa masinii explodeaza

Ca si o regula generala, atunci cand ceva nu merge bine la masina, ar trebui sa ramaneti calmi. O persoana care reuseste sa ramana calma va gandi mult mai clar si va putea lua o decize mult mai corecta decat atunci cand panica pune stapanire pe ea. Chiar daca instinctul va spune sa apasati pedala de frana, acest este ultimul lucru pe care trebuie sa il faceti in cazul in care va confruntati cu o explozie de cauciuc. In primul rand trebuie sa ramaneti cu piciorul pe pedala de acceleratie, dar nu pentru a creste viteza de deplasare ci pentru a mentine masina la o viteza constanta. In cazul in care una dintre anvelopele din spate este dezumflata si apasati pe pedala de frana, sunt sanse mari ca sa pierdeti controlul asupra autoturismului.

Oprirea masinii

Sarcina dumneavoastra este desigur aceea de a opri autovehiculul cat mai repede posibil, dar in asa fel incat sa nu puneti in pericol ceilalti participanti la trafic, fie ca vorbim de alti soferi, biciclisti, motociclisti sau de pietoni. Trebuie sa opriti masina prin manevre controlate si in conditii de siguranta. In cazul in care anvelopa explodeaza veti aproximativ 25% din contactul cu solul. Din aceasta cauza, masina va deveni mult mai instabila. Incercati sa evitati orice schimbare de directie sau franarile bruste.

In timp ce pastrati o viteza constanta, trebuie sa pastrati controlul autoturismului mentinand ambele maini pe volan. Este foarte important ca inainte de a lua o decizie si de a face o manevra sa va uitati in oglinzi pentru a observa daca in jurul vostru se afla alte autoturisme, mai ales atunci cand va aflati pe autostrada. Cel mai indicat este sa eliberati acceleratia foarte usor, dar sa evitati sa franati.

Daca aveti o masina cu o cutie de viteze manuala, trebuie sa schimbati vitezele pe rand din treptele superioare in treptele de viteza inferioare, pentru a reduce viteza autovehiculului. Ridicati piciorul de pe pedala de acceleratie pentru a incetini masina. Astfel masina va decelera de la sine. In orice caz, incercati sa gasiti o zona sigura pentru a opri masina pe marginea drumului sau pe banda de urgenta.

Sfaturi utile in cazul unei explozii a anevelopei

– ramaneti calmi;

– nu actionati frana;

– tineti pedala de acceleratie apasata pentru a mentine o viteza constanta;

– incetiniti masina prin decelerare;

– cautati o zona sigura pentru a opri.

Sfaturi utile pentru a evita explozia anvelopelor

O explozie a pneului poate fi o experienta terifianta, chiar si pentru un sofer experimentat. O explozie poate fi de multe ori inevitabila, dar putina intretinere si verificare a acestora poate ajuta la evitarea unei astfel de experiente neplacute.

– Verificati cu regularitate adancimea anvelopei. Acesta ar trebui sa fie de cel putin 5 mm pentru a fi in siguranta si pentru a respecta legea.

– Verificati daca pe suprafata anvelopei sunt taieturi sau umflaturi atat in interior cat si in exterior. Acestea pot duce la explozie.

– Evitati utilizarea anvelopelor vechi. Chiar daca o anvelopa este in stare buna, cauciucul se deterioreaza in timp. Se recomanda schimbarea pneurilor mai vechi de cinci ani, chiar daca au fost folosite putin si par a fi in stare buna.