Cînd au fost atestate primele decese în accidente rutiere

Deşi are o istorie nu foarte îndelungată, industria automobilelor este fascinantă.

Câţi ştiaţi că drumurile au început să fie curăţate abia în 1905 sau că simpla pornire a unui autoturism putea duce la un accident mortal?

Cu o istorie care se întinde pe puţin peste un secol, industria automobilelor oferă detalii interesante, pe care puţini le cunoscut. Folosind cartea Psihologia Transporturilor,

 

semnată de psihologul Grigore Havarneanul, am întocmit o listă a curiozităţilor din lumea automobilelor.

– Înainte de Primul Război Mondial, un automobil reprezenta numai un mod de agrement, de a realiza o călătorie de plăcere. Astăzi a devenit un mijloc indispensabil în activităţile de zi cu zi.

– Deşi maşinile devin tot mai sigure, specialiştii se aşteaptă la o creştere în următorii 20 de ani a riscului de accident. Asta din cauza structurii de vârstă a populaţiei cu drept de a conduce. Va creşte numărul tinerilor care conduc, din cauza faptului că o maşină devine tot mai accesibilă, dar şi a bătrânilor, din cauza creşterii longevităţii. Aceste două categorii sunt considerate „de risc”.

– Primele coduri rutiere care făceau referire la comportamentul la volan datează din primul deceniu al secolului al XX-lea.

– Primul cumpărător al unui automobil a apărut în 1890, iar în 1898-1899 au apărut primele accidente rutiere fatale.

– În 1903-1904 apar primele taxiuri, dar şi primele sancţiuni pentru nerespectarea regulilor rutiere.

– În aceeaşi perioadă, mai exact în 1905, drumurile au început să fie curăţate de praf.

– Până în perioada interbelică, atunci când apar demaroarele electrice, accidentele serioase puteau fi cauzate şi de pornirea motorului prin manivelă.

– În anul 1986, în Canada şi SUA se introduce cel de-al treilea stop de frână, poziţionat central în partea din spate a autovehiculelor, pentru a preveni coliziunile din spate. Acesta a contribuit la o diminuare cu până la 22% a tamponărilor din spate.

– Evaluările psihologice ale şoferilor au condus la o diminuare spectaculoasă a accidentelor în transportul public şi feroviar, cu 60%.

– Dacă totuși ați făcut accident nu ezitați să apleați la serviciile www.evacuator.md  sau www.evacuatorchisinau.md