NEATENŢIA LA VOLAN

Şoferii trebuie să fie în permanenţă atenţi la trafic – nu numai pentru siguranţa lor, ci şi pentru cea a pasagerilor lor şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Neatenţia la volan, sub multiple forme

Se pot distinge trei mari categorii:

  1.      – vizuală: factori care distrag privirea conducătorilor auto aflaţi la volan
  2.      – cognitivă: factori care îi fac pe conducătorii auto să se gândească la alte lucruri
  3.      – manuală: factori care îi determină pe conducătorii auto să ia mâinile de pe volan.

Deseori, imprudenţa conducătorilor auto este cauzată de toţi aceşti trei factori: de exemplu, un conducător auto care este nevoit să-şi întoarcă privirea pentru a se ocupa de copiii aflaţi pe bancheta din spate va avea atenţia distrasă de la trafic.

Cauze

Telefoanele mobile şi GPS-urile sunt principalele cauze. Este necesar ca dispozitivele de navigare prin satelit să fie amplasate într-un loc uşor vizibil pentru conducătorii auto, fără a le jena privirea. De asemenea, atenţia conducătorilor auto este distrasă atunci când aceştia fumează, mănâncă sau manipulează radioul sau CD-playerul.

Cum putem evita neatenţia la volan

În general, pentru a ne putea menţine atenţia la volan, este necesară o bună organizare. Dacă doriţi să mâncaţi, să fumaţi sau să daţi un telefon, faceţi acest lucru înainte de a urca la volan. Dacă trebuie neapărat să efectuaţi un apel telefonic sau să vă ocupaţi de copii, trageţi pe dreapta, pentru a reduce riscul producerii unui accident.