Creșterea permanentă a prețului la benzină si motorină, ne face să ne gîndim tot mai mult cum   să economisim bani. Simpla schimbare a modului în care conduci te poate ajuta să economisești o cantitate importanta de combustibil, plus și bani, într-un timp foarte scurt. Metoda de conducere Eco, simpla si isteată, te ajută sa economisești combustibil, fără sa pierzi din timpul necesar pentru a ajunge la destinație.

Acest articol iți va oferi informații despre conducerea Eco, care nu numai că te va ajuta sa economisești benzina sau motorină, dar iți va oferi și sigurantă în timpul șofatului și va reduce si cantitatea de emisii de CO2.

1 Viteza foarte mare

Știm foarte bine ca rezistența aerului este un factor important  cînd conduci cu viteza mare. Cu cît conduci mai repede, cu atat e mai mare rezistența la aer, asta însemnand ca e nevoie de mai multă energie. Vitezele legale de 110km/h  pe autostrazi și sosele cu două benzi consuma aproximativ 40% din energia mașinii, din cauza rezistenței la aer. Acest procentaj crește rapid chiar si la cea mai mica creștere a vitezei

2 Cunoasterea  traseului

În orașe și zone aglomerate , factorul care trebuie luat în considerare este motorul care sustine greutatea mașinii, si nu rezistenta la aer. Daca citesti drumul în fața ta în mod eficient,  și vei reusi să economisesti cantitati uriase de combustibil. Așa cum știm cu  toti, deseori ne confruntăm cu aglomeratii la semafoare, în intersecții sau sensuri giratorii. Daca vei privi in fata ta si vei anticipa o oprire, acest lucru iti va fi foarte benefic. Redu viteza cu mult inainte de a ajunge in intersectie si apasa usor frana, pe masura ce te apropii. Dacă vei conduce în acest fel, prin luarea piciorului de pe acceleratie si folosind doar forță mașinii, vei economisi consumul de benzina. Daca vom compara aceasta metoda cu opusul ei, prin mentinerea piciorului pe accelerație si frînarea bruscă în momentul în care ajungi in rînd, vei vedea că poți sa economisesti foarte usor peste 5% din combustibil.

Folosind aceasta tehnica vei reduce de asemenea si uzura frînelor și a discului semnificativ.

3 Conducerea prea aproape

Să conduci foarte aproape de masina din fata ta, nu numai că e  periculos dar și fără  sens. In cest caz  crește consumul de combustibil , si uzeazî mașina. Cand conduci prea aproape de masina din fata ta vei avea tendința sa frînezi si să accelerezi mai des, deoarece trebuie sa reactionezi mai repede la ceea ce se întîmplă cu mașina din fața ta. Trebuie de  pastrat o distanta sigura, astfel  vei putea încetini usor, prin  relaxarea ușoara a accelerației si cu mai putină nevoie de a frîna. O distanta sigura înseamna de multe ori ca vei pierde mai putina viteză, pentru ca nu va trebui sa frînezi foarte des, astfel ca vei economisi benzină si nu iți vei uza frînele.

4 Schimbarea vitezei

Condusul cu turație mare a motorului  duce și la  putere mare , dar și consum mai mare duce la  combustibil. E necesar  de schimbat viteza la aproximativ 2000 rpm, daca masina  este pe motorina, și in jur de 2500 rpm, în cazul  benzina. Schimbarea vitezei în mod eficient, poate duce la economisirea în jur de 15% din carburant. În oras, poti conduce cu o viteza de 50 km/h in viteza a 4-a, cu majoritatea masinilor moderne.

5 Reducerea greutătii mașinii

Cu cît mașina e mai grea, cu atat motorul are mai mult de lucru. Dacă vei elibera  lucrurile  și obiectele non-importante  din mașina ta , cum sunt scaunele pentru copii, bagaje, cutiii etc, te va ajuta  cu mult să economisesti benzină.

6 Aerodinamica mașinii

Cu cît masina ta se mișcă mai usor, cu atît consumă mai puțin combustibil. Suportul pentru bagaje duce  la rezistența la aer semnificativ, mai ales la viteze mari. Elimină aceste lucruri daca nu sunt folosite.

7 Comenzile interne

La fel și sistemele de aer condiționat duc la creșterea consumului de carburant.

Sfat: în  orase închide aerul condiționat si deschide geamurile. La viteze mai mari rezistenta la aer va deveni o problemă dacă ții geamurile deschise. În aceste situații e bine să pornești aerul condiționat. Orice altă înăarcatură electrica va crește consumul de carburant. Cele mai mari consumatoare de energie sunt încalzitoarele pentru geamul din spate, dezaburitorul, farurile si ventilatoarele. Mașinile care sunt dotate cu încalzire instantă au nevoie de mai multă putere.

8 Oprirea motorului

Dacă ești  blocat în trafic pentru mai mult de 1-2 minute, oprește mașina. Pornirea mașinii necesită o anumita cantitate de combustibil, însa, aproximativ aceeasi cantitate care se consuma și dacă stai pe loc cu motorul pornit mai mult de 1 minut. De aceea, dacă opresti motorul pe durate scurte de timp, te poate ajuta sa economisesti benzina.

9 Pornirea de pe loc

Majoritatea mașinilor moderne nu au nevoie să se încalzeasca foarte mult, la prima cheie dimineața. Dupa aproximativ 30 de secunde poți porni la drum. Motoarele mai reci sunt însa mai puțin eficiente decat cele încalzite. Pot sa parcurgă cîtiva kilometri pînă cînd motorul tau va ajunge la nivelul de consum cat mai eficient. Atunci cînd motorul e rece, nu il forța prea tare pentru a economisi carburantul.