Şoferii vor fi obligaţi prin lege să renunţe la telefon în timp ce conduc maşina. Mai mult, aceştia nu vor mai putea naviga pe internet, nu vor face poze şi nu vor scrie mesaje în trafic, dacă nu vor să se aleagă cu o amendă piperată. De sancţiuni nu scapă, potrivit noilor modificări, nici căruţaşii şi nici bicicliştii.

Totuşi amenzile nu vor fi aplicate în cazul în care apelul telefonic a fost făcut prin dispozitivul de tip mâini libere.

Deşi taximetriştii sunt cei care se folosesc cel mai des de telefoanele mobile pentru a primi comenzile, aceştia spun că nu vor fi deloc afectaţi de noile prevederi.

De sancţiuni nu vor scăpa nici căruţaşii. Amenda pentru ei rămâne la fel de piperată ca şi în cazul conducătorilor auto. Căruţaşii spun însă că nu prea vorbesc la telefon.

Mai disciplinaţi vor deveni şi bicicliştii, care la fel riscă amendă de 600 de lei dacă folosesc telefonul mobil în timp ce pedalează. Totuşi există şi o excepţie - dispozitivele de navigare GPS şi apelurile efectuate prin dispozitivul mâini libere vor fi permise. Proiectul prevede şi înăsprirea amenzilor pentru şoferii care nu acordă prioritate pietonilor la treceri.

La prima abatere conducătorii auto vor achita între 600 şi 1.200 de lei amendă, iar la a doua încălcare amenda se va dubla. În prezent legea prevede o sancţiune de 300 de lei pentru neacordarea priorităţii pietonilor pe zebră. 

Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, anul trecut s-au produs 2.640 de accidente rutiere, dintre care 358 au fost cauzate de neacordarea priorității pietonilor.