10 FILME CU MAȘINI PENTRU CARANTINĂ
Cine simte că nu mai poate sta în casă?
Așa sunt și eu. Îmi e dor să conduc mașini noi, mașini vechi, mașinile mele, la o adică.
Parcă mi-e dor și de mirosul de benzină sau de cauciucul încins. M-am gândit ca pentru a face timpul să treacă mai ușor, nu pot să scriu atâtea articole pe cât v-ați dori 🙂 așa că vă las o listă de filme cu și despre mașini, pe care le-am urmărit și mi-au plăcut foarte mult.
Bineînțeles că lista nu e completă, sunt convins că sunt altele mai frumoase sau mai bune, dar sper să nu stăm atât în casă să le vedem pe toate. Așa că într-o listă complet aleatorie:
Gone in 60 seconds
Mă uit la acest film de fiecare dată cu același entuziasm, pentru că apar foarte multe mașini-erou din copilăria mea. Cu toate că vedeta filmului este incontestabil Eleanor, acel Ford Mustang Shelby GT500 din 1967, sunt peste 50 de modele speciale, pe care doar fanii adevărați le vor recunoaște. Îmi place în mod deosebit cum Memphis Raines stă împreună cu Otto să asculte și să recunoască diferite motoare, dar și relația lui Raines cu mașinile.
The Transporter
Dacă în precedentul film, era vorba de despre o multitudine de mașini, în Curierul, vedeta automobilistică e un BMW 750Li din 1998. Acesta este ”unealta” prin care curierul își face treaba fără alte întrebări. Pe lângă atenția pe care Jason Stathman o are pentru această mașină, e interesant de văzut, chiar și pentru un film, cum mașinile de poliție, niște banale Peugeot-uri din anii 90 se țin după limuzina cu V8. Franciza The Transporter a continuat, dar mașina s-a schimbat într-un A8, mult mai cunoscut acum ca fiind mașina tipică pentru un ”transportor”.
Senna
Acesta nu este un film propriu-zis ci un documentar despre viața și cariera fulminantă a lui Ayrton Senna. Este gândit și filmat foarte bine, foarte emoționant, de la începuturi până în momentul tragicului accident din 1 mai 1994. Ar fi bine ca toți pasionații de automobile și de condus să vadă și să înțeleagă cine a fost Senna, ca să învețe din greșelile, dar mai ales din reușitele acestui mare pilot. ”Dacă nu concurezi ca să câștigi, de ce mai concurezi?” pentru mine asta rămâne acolo la inimă.
Ford vs Ferrari
S-au făcut nenumărate filme și documentare despre rivalitatea dintre acești giganți, mai ales în lumea competițiilor. Anul trecut a apărut ultima peliculă, cu Matt Damon în rolul lui Carol Shelby și Christian Bale jucându-l pe Ken Miles. Chiar dacă este un film relativ nou, Ford vs Ferrari este considerat unul dintre cele mai bune ale ultimilor ani, câștigând și două premii Oscar.
The Fast and The Furious
Nu cred că există pasionat de mașini, care are sub 30 de ani, și care să nu fi văzut Furios și iute. Primul film din franciză. Cel cu mașini, restul au devenit mult prea producții hollywoodiene. Acum 20 ani când a apărut, acest film a abordat un subiect nu foarte discutat, cel al curselor ilegale și a mașinilor modificate. A prins imediat la publicul tânăr, astfel că la scurt timp, toți aveau mașini asemănătoare cu cele din film, trend ce s-a întins pe mai mulți ani, până chiar recent. Acum însă, mașinile aparute în acel film, dar nemodificate au ajuns să fie legendare și chiar se tranzacționează pe foarte mulți bani. Vorbesc despre Toyota Supra sau Nissan GTR R34. Pentru generația mea, acest film are o însemnătate aparte.
- C’etait un rendez-vous
Tradus mot-a-mot ”A fost o întâlnire” acesta este un film de scurt metraj, puțin peste 8 minute, în care nici măcar nu apare vreo mașină. E mai interesantă povestea din spatele acestui filmuleț. Ideea e că un șofer conduce o mașină, care după sunetul motorului este un V12, cel mai probabil un Ferrari, pentru a se întâlni cu prietena sa. El începe dintr-o parte a Parisului și traversează orașul în doar 8 minute, nerespectând nicio regulă de circulație, chiar dacă este o zi de duminică în august 1976. Directorul acestui film spune că totul e pe bune, numai că mașina folosită e un Mercedes Benz SL450, dar sunetul este mixat cu cel al unui Ferrai 275 GTB. Nu s-au folosit mai multe cadre, ci el chiar a traversat Parisul în 8 minute.
James Bond
Aici nu mă gândesc la un film anume, ci aș putea să recomand orice producție din seria 007. Bineînțeles că mașinile Aston Martin sunt vedetele, așa cum sunt și ceasurile Omega, dar au fost unele momente în care Seiko sau BMW au înlocuit celebrele mărci asociate cu agentul britanic. Pentru mine, cea mai spectaculoasă mașină a lui James Bond rămâne modelul Vanquish, care în continuare mi se pare GT-ul perfect.
Apex
În acest documentar ce poate fi găsit pe Netflix, vedem că mașina sport a apărut de multe decenii, în schimb hypercar-ul nu are mai mult de 10-15 ani. Acum vreo 7 ani am avut chiar o trilogie a hypercar-urilor, despre care istoricii cu siguranță vor vorbi, dar nu doar acestea 3 reprezintă hypercar-ul. Probabil primul și cel de care a început totul a fost Bugatti Veyron, dar acum avem companii precum Koenigsegg care construiesc exclusiv hypercar-uri. Aici găsiți interviuri chiar și cu fondatorii Christian von Koenigsegg sau Horacio Pagani.
Taxi
Recunosc că nu am văzut de mult acest film, dar țin minte cât de fascinat eram de umilul Peugeot 406 alb, care la o apăsare de buton, se transforma și reușea să depășească un TGV. La fel ca în cazul Transporter, se pare că Peugeot-urile din anii 2000 erau mașini mult mai capabile decât se credea. Este un film de vizionat duminica.
Rush
Acest film din 2013 ne arată rivalitatea dintre Niki Lauda și James Hunt, probabil cei mai buni piloți din anii 70. Vom vedea unul dintre cele mai incitante sezoane din F1, până la accidentul din 1976 a lui Lauda.
AUTO-ASISTENŢĂ SRL
VĂ
DOREŞTE VIZIONARE PLĂCUTĂ