Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 01.11.18, dar sunt obligatorii chiar şi în octombrie (sau în orice altă lună a anului) în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei

Conform Inspectoratului Naţional de Patrulare, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă și gheață. Astfel, obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Pe scurt, legea spune că trebuie să ai maşina încălţată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că poţi fi amendat dacă eşti prins cu cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă sau polei.

Aceste modificări ale legislaţiei au intrat în vigoare în anul 2014. Până în acel moment exista regula precum că, în perioada 1 decembrie – 1 martie, şoferii erau obligaţi să doteze roțile autoturismelor, autocarelor, autocamioanelor, precum și remorcile acestora cu anvelope care au marcajul ”M+S”, ”M.S”, ”M&S” sau simbolurile iernii (*).

Mai mult, legea în vigoare taie din elanul celor care preferă anvelope cu crampoane.

Totodată, conducătorii auto trebuie să ştie că pentru ignorarea acestor prevederi riscă să fie sancționați cu cu amendă de peste 2.500 de lei